Akçakoca Melengücceği Tatlısı

Akçakoca Melengücceği Tatlısı

Geçmişten gelen bir lezzet: Akçakoca Melengücceği tatlısı. Neredeyse 700 yıllık bir geçmişe sahip olan Akçakoca Melengücceği tatlısı, Osmanlı Devleti döneminde Saray Mutfağına da girmiştir. Akçakoca Melengücceği tatlısı, Akçakoca’da yaşayan “Manav” olarak adlanırılan Türkler tarafından hala yapılıp günümüzde yaşatılan bir lezzettir. Özellikle düğünlerde ve bayramlarda yapılan bu lezzet günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Akçakoca Melengücceği tatlısının ismi ile ilgili net bir bilgi yoktur. Bazı rivayetler vardır. Melen Nehri, Akçakoca’dan Karadeniz’e dökülen bir nehirdir ve isminin bir kısmını bu nehirden alındığı rivayet edilir. Ayrıca Akçakoca Melengücceği tatlısının iç malzemesi olan “dartı” da Melen Nehri kıyısında yetiştirilen mandaların sütünün kaymağının işlenmesi ile elde edilmektedir.

Akçakoca Melengücceği tatlısının yapımı incelik isteyen bir tariftir. Özellikle “dartı” Akçakoca Melengücceği tatlısındaki en önemli detaydır. Peki Akçakoca Melengüççeği tatlısı nasıl yapılır?

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

Akçakoca Melengücceği tatlısı için öncelikle iç malzeme olan “dartı”nın hazırlanması ile başlayalım:

“Dartı” tarifin en önemli ve lezzeti veren kısmıdır. Tercihen manda kaymağı veya inek sütü kaymağını bir tencereye alın. Ağır ateşte sürekli karıştırın. Fakat kıvamın çok koyulaşmaması gerekmektedir bu yüzden ocağın başından ayrılmayın. Kaymak tortu haline gelince ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Daha sonrasında Akçakoca Melengücceği tatlısının hamurunu yapalım:

Bir kaba yumurta ve sütü alıp karıştırmaya başlayın. Yumurtanın iyice çözülmesine dikkat edin. Yumurta, süt ile çözülene kadar çırpın. Ardından tereyağı eritin ve yumurta ile süt karışımına ilave edin. Daha sonrasına kabartma tozu ve tuz ilave edin. Bu malzemeleri de karıştırdıktan sonra ölçülü bir şekilde un ilave etmeye başlayın. Hamurun kıvamının çok yoğun olmaması gerekmektedir. Bu yüzden unu bir anda değil aşamalı bir şekilde ilave etmeniz tavsiye edilir. Kulak memesi kıvamı denilen kıvam olmalıdır. Hamurunuz istenilen kıvama gelince dinlenmesi için kenara koyun.

Dartı ve hamur dinlendikten sonra önce hamuru açmakla başlayın. Ortalama büyüklükte (mandalina kadar) hamuru oklava ile açın ve hazırladığınız, soğumuş olan “dartı”yı ortasına hamurun ortasına sürün. Sürdüğünüz “dartı”nın üzerine iç ceviz ve iç fındık koyun. Fındık ve cevizi koyduktan sonra hamuru rulo haline getirin ve 3 parmak genişliğinde parçalara ayırın. Ardından iki ucunu büzün ve tekrar oklava yardımıyla avuç içi büyüklüğüne gelene kadar açın. “Dartı” ile birlikte tüm hamuru bu aşama ile hazırlayın. Hamurlarınızı hazır olunca bir tencereye yağ alın. Yağ kızdıktan sonra hamurları içine atın ve pembeleşinceye kadar kızartın. Bu esnada bir tabağa bal koyun. Kızaran hamurları bal tabağının içine koyun. Sonrasında ayrı bir tabağa alın. Tüm hamurları kızartıp bal tabağına alıp kenara ayırdıktan sonra üzerine fındık ve ceviz serpiştirin. Böylece Akçakoca Melengücceği tatlınız hazır olacaktır. Bir diğer önemli detay ise manda kaymağı ile servis edilmesidir. Servis ederken manda kaymağı da koymayı ihmal etmeyin.

 

Akçakoca Melengücceği Tatlısı Tarifi Malzemeleri

Akçakoca Melengücceği tatlısı tarifi malzemeleri şunlardır:

  • 3 su bardağı buğday unu
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı fındık yağı (sıvı yağ da olabilir)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 gram manda kaymağı
  • 200 gram dartı
  • 200 gram iç ceviz
  • 200 gram çekilmiş iç fındık
  • Göz kararı bal
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 pinçik tuz
  • 1 litre su

Ortalama hazırlık süresi 90 dakikadır. Yukarıdaki malzemeler ile 20 adet çıkmaktadır. İhtiyacınıza göre miktarları artırabilirsiniz.

Bloga dön