Şekerli Fındık

Şekerli Fındık

Türkiye, dünyadaki en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısıdır. Fındık, ülkenin tarımsal ekonomisi için önemli bir kaynak ve Türkiye'nin dış ticaretine de katkıda bulunur. Ayrıca, fındık endüstrisi, ülkenin birçok bölgesinde istihdam ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunur. Türkiye’de fındık toplama sezonu Eylül ve Ekim ayları arasındadır. Fındıklar, öncelikle elle veya mekanik araçlarla toplanır. Toplanan fındıklar, kabuklarından ayrılır ve temizlenir. Temizlenen ve işlenmeye hazır olan bu fındıklar önümüze birçok formunda gelmektedir. Fındık ezmesi, fındık kreması, çiğ fındık, kavrulmuş fındık, hatta fındık kolonyası bile vardır. Fakat geçmişten günümüze gelen öyle bir lezzet vardır ki gelenekselleşen günümüzde de oldukça fazla tüketilen bir fındık çeşidi: şekerli fındık veya bir diğer ismiyle fındık şekerlemesi. Düzce, Kastamonu ve Bolu çevresinde üretilip, satılan şekerli fındık, fındığın şekerle kaplanması ile yapılmaktadır.

Fındık Şekerlemesi veya Şekerli Fındık aslında geçmişten gelen bir lezzettir. Akçakoca, Düzce çevresinde Damat Fındığı olarak da bilinen şekerli fındığın güzel bir hikayesi vardır. Ailede kız tarafından hatrı sayılan, aile büyüğü olarak görülen bir kişi tarafından damat evine bir tepside gönderilir. Anlamı ise evliliğe atılan bu güzel ve ilk adımda her şey şeker tadında ilerlesin demektir. Günümüzde de güzel ve anlamlı bir hediye olabilecek olan Şekerli Fındığı siz de Fındık Dalı’ndan satın alabilirsiniz. Yapımı da oldukça kolay olan fındık şekerlemesini evde nasıl yapabileceğinizi anlatalım:

Şekerli Fındık Nasıl Yapılır?

 

Evde şekerli fındık yapımı oldukça kolaydır. İhtiyacınız olan malzemeler;

 

-Dilediğiniz kadar fındık

-Bir çay bardağı şeker

-Bir çay bardağı su

 

Öncelikle fındıkları fırına atıp kavrulmasını bekleyelim. Dilerseniz tavada da fındıkları kavurabilirsiniz. Kontrollü bir şekilde kokusu çıkıp renk değiştirene kadar fındıklar kavrulur. Daha sonrasında kavrulan fındıkları kabuklarından ayırıyoruz. Kabuklarından ayrılan fındıklar bir kenarda beklerken şerbet yapmaya başlanır. Şeker ve suyu bir tencere alıp kaynatmaya başlıyoruz. Tarif ölçüsünü yapmak istediğiniz fındık miktarına göre de değiştirebilirsiniz. Şeker ve suyu katı bir kıvam alana kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Katılaştığını görünce kenara ayırdığınız fındıkları şekerli su karışımına ekliyoruz. Tüm fındıkları iyice karıştırdıktan sonra altını kapatın. Ardından bir tepsiye fındıkları yayın ve birbirinden ayırın. Tek tek birbirinden ayrılmış ve şekerle kaplanan fındıkları soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra şekerli fındığınız hazırdır. Türk kahvesinin yanına oldukça yakışan bu lezzeti kavanozlayarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Fındık Dalı’nda Fındık Şekerlemesi (şekerli fındık) Akçakoca’nın en lezzetli fındıkları seçilerek hazırlanmaktadır. Dilerseniz buraya tıklayarak geçmişten gelen bu lezzeti satın alabilirsiniz.

Fındık Dalı ile fındığın binbir çeşit haline tek tıkla ulaşabilirsiniz. Fındık kolonyasından, fındık kremasına kadar fındık ve fındığa dair her şey Fındık Dalı ile Akçakoca’dan evinize gönderilmektedır. Çikolata ve fındığın eşsiz buluşmasını sevenlerden misiniz? O zaman Abrurrahman Tatlıcı Tadıbu Çikolatalı Fındık Kremasını da mutlaka denemelisiniz.

Bloga dön